Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Α.Δ.Κ.Ν. κατά αντιπολίτευσης


Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου:
Ο πρώτος προϋπολογισμός του Δήμου Ναυπακτίας έδωσε την αφορμή στις τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να συμπορευτούν κατά της δημοτικής αρχής. Στις 30 Μαρτίου, όπως προβλέπει ο νόμος, μπήκε στο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση ο Προϋπολογισμός του Δήμου που συντάχθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις εξής παραμέτρους:
α) τις δεσμεύσεις που θέτει το νομικό πλαίσιο, όπως την υποχρεωτική εξόφληση παλαιών χρεών, τη χρησιμοποίηση της ΣΑΤΑ για επενδύσεις και όχι για λειτουργικές δαπάνες, την εγγραφή πραγματικών εσόδων και δαπανών ώστε να έχουμε για πρώτη φορά ένα ειλικρινή Προϋπολογισμό για τον νεοσύστατο Δήμο Ναυπακτίας
β) την οικονομική κατάσταση του νέου δήμου, που κληρονόμησε ένα υπέρογκο χρέος από τον πρώην δήμο Ναυπάκτου
γ) τη δέσμευση της δημοτικής αρχής για νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου, για οργάνωση, για αποκατάσταση αρχών και αξιών που πηγάζουν από τη χρηστή διαχείριση.
Έτσι για πρώτη φορά η Υπηρεσία του Δήμου απεικόνισε στον Προϋπολογισμό τα πραγματικά έσοδα, αφαιρώντας εκείνα που δεν πρόκειται να εισπραχθούν και τα οποία στο παρελθόν έδιναν τη δυνατότητα σύνταξης μεγάλου, αλλά εικονικού τεχνικού προγράμματος.
Η ειλικρινής αποτύπωση των εσόδων και των δαπανών οδηγούσε αναπόφευκτα σε ελλειμματικό προϋπολογισμό, αφού οι δαπάνες είναι μεγαλύτερες των εσόδων κατά 970.000€. Ο μόνος τρόπος για να ισοσκελισθούν τα έσοδα με τις δαπάνες ήταν να εγγραφεί στα έσοδα δάνειο 970.000€ ώστε να μην αλλοιωθούν τα υπόλοιπα στοιχεία. Αυτό άλλωστε προβλέπουν για πρώτη φορά και οι οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών για τη σύνταξη του Προϋπολογισμού του 2011.
Η δημοτική αρχή ανέλαβε την πολιτική ευθύνη να εγγράψει στα έσοδα δάνειο ύψους 970.000 ευρώ, προκειμένου να μην αλλοιωθεί η ειλικρίνεια των αριθμών, να θεμελιωθεί ο Δήμος σε γερές βάσεις, προκειμένου με αξιοπιστία και κύρος να εδραιωθεί στον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας
Η ειλικρίνεια της δημοτικής αρχής αφαίρεσε από την αντιπολίτευση τη βάση για αξιόπιστη κριτική του Προϋπολογισμού. Έτσι στήριξε την αντιπολιτευτική της τακτική σε εκφράσεις του τύπου «δάνειο μαϊμού», προϋπολογισμός «μαϊμουδένιος» κλπ. Κοινός στόχος και των τριών παρατάξεων ήταν να επιστραφεί ο προϋπολογισμός, να καθυστερήσουν οι πληρωμές και η λειτουργία του Δήμου, ώστε να μιλούν για ανικανότητα της δημοτικής αρχής
Αυτή η κοινή στάση των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης αναδείχθηκε προοδευτικά και εντάθηκε με τις ελπίδες που εξέθρεψε η ένσταση που κατέθεσε ο κ. Κοτσανάς κατά του Προϋπολογισμού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η ένσταση συνοδεύτηκε από φορτικές πιέσεις προς υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας ακόμα και προς τους πολιτικούς προϊσταμένους του Υπουργείου Εσωτερικών (σύμφωνα με δήλωση του κ. Κοτσανά στο Δημ. Συμβούλιο) αλλά και μέσα από τη διάχυση παραπλανητικών πληροφοριών και κινδυνολογιών, για να καταλήξει στην εικόνα που παρουσίασε η αντιπολίτευση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο την Τρίτη 24 Μαΐου.
Σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο σύσσωμη η αντιπολίτευση ύψωσε τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης με αφορμή τη διευκρίνιση που ζήτησε η Περιφέρεια επί του Προϋπολογισμού του Δήμου για την εγγραφή του δανείου των 970.000 ευρώ.
Παραποιώντας τα δεδομένα επέμενε να μιλά για επιστροφή του προϋπολογισμού τονίζοντας μάλιστα το λάθος της δημοτικής αρχής να μην προχωρήσει σε ειδική συνεδρίαση για την ψήφιση νέου Προϋπολογισμού.
Απόλυτα ταυτισμένες ήταν οι απόψεις των τριών παρατάξεων ακόμα και στις προτάσεις που διατύπωσαν για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, ώστε να αποφευχθεί η εγγραφή του δανείου. Πρότειναν να μην γίνουν νέα έργα, τη στιγμή που είχαν σφόδρα κατηγορήσει τη δημοτική αρχή για «πανελλήνια πρωτοτυπία» για το περιορισμένο τεχνικό πρόγραμμα που κατέθεσε
Στο στόχαστρό τους μπήκαν:
—οι έξι αντιδήμαρχοι, που θεωρήθηκαν πολλοί και με υψηλό κόστος για τη λειτουργία του δήμου. Ξεχνούν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης τον αγώνα που έδωσαν για τη δημιουργία δύο δήμων στη Ναυπακτία, που θα διοικούνταν από τα διπλά σε αριθμό θεσμικά όργανα σε σχέση με σήμερα.
—οι ειδικοί συνεργάτες, τρεις μηχανικοί και ένας οικονομολόγος, που προσελήφθησαν για να συμβάλουν με την επιστημονική τους κατάρτιση, την εμπειρία τους και τη γνώση τους στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που ταλανίζουν κυρίως τη Ναύπακτο τις τελευταίες δεκαετίες π.χ. οικιστικό, Γ.Π.Σ, κυκλοφοριακό. Οι ειδικοί συνεργάτες θα συνδράμουν στο έργο που έχουν επωμιστεί να φέρουν σε πέρας οι τεχνικές υπηρεσίες, που από τη μια δεν διαθέτουν τον απαραίτητο αριθμό μηχανικών και από την άλλη καθημερινά απασχολούνται με «αμαρτίες και πληγές» του παρελθόντος της Πολεοδομίας στη Ναύπακτο, που είχε γίνει «μπαλάκι» μεταξύ Δήμου Ναυπάκτου και Νομαρχίας Αιτ/νίας.
—το ίδρυμα Κοζώνη, που προβλέπεται να στεγάσει υπηρεσίες του δήμου, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία τους και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των δημοτών. Η θεμελίωση σε γερές βάσεις του νέου δήμου Ναυπακτίας ξεκινά από το νοικοκύρεμα, την σωστή οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών του. Αυτή είναι η πρώτη αρχή της αποτελεσματικής διοίκησης που φαίνεται να μην γνωρίζουν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης ή να μην θέλουν για τους δικούς τους λόγους να εφαρμοστεί.
—η αγορά οικοπέδου, προκειμένου να είναι εφικτή η ένταξη στο ΕΣΠΑ μελέτης για τη δημιουργία σχολικής μονάδας. Η πρόταση της αντιπολίτευσης για απαλοιφή αυτής της πίστωσης προκαλεί πραγματική κατάπληξη και αποδεικνύει περίτρανα την επιλογή της αντιπολίτευσης να στήσει κοινό αντιπολιτευτικό μέτωπο με μοναδικό στόχο την παρεμπόδιση του έργου που έχουμε την ευθύνη να παράξουμε σε αυτή την ιστορική στιγμή για το μέλλον του τόπου μας.
Δύο μέρες μετά τις διευκρινίσεις που έδωσε το Δημ. Συμβούλιο ο Προϋπολογισμός εγκρίθηκε στις 27 Μαΐου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η διολίσθηση όμως της αντιπολίτευσης σε άγονο κατακριτή των πάντων αποδείχθηκε με τα σενάρια της καταστροφολογίας σύμφωνα με τα οποία ο δήμος κινδύνευε να μείνει κατακαλόκαιρο χωρίς προϋπολογισμό. Αποδείχθηκε επίσης από την άρνησή της να ψηφίσει την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας για σύσταση επιτροπής, προκειμένου να αποτυπωθούν οι απαιτήσεις εργολάβων για έργα που έγιναν χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες και εκτελέστηκαν με εντολές δημάρχου και αντιδημάρχων του πρώην δήμο Ναυπάκτου, χωρίς καμιά συμμετοχή των Υπηρεσιών του. Αρνήθηκαν την ισότιμη συμμετοχή που τους προτάθηκε ακόμα και την προεδρία της επιτροπής. Κατέρρευσε έτσι η μόνιμη επωδός τους ότι θέλουν να στηρίξουν το έργο της δημοτικής αρχής, αλλά δεν τους δίνεται η ευκαιρία
Το συμπέρασμα που προκύπτει από τη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης στα κρίσιμα ζητήματα, που θέτουν τις βάσεις για το παρόν και το μέλλον του Δήμου Ναυπακτίας, είναι η άσκηση στείρας πολιτικής που εκφράζεται με καταγγελτικό λόγο και ενέργειες που στοχεύουν στην φθορά της Δημοτικής αρχής και την παρεμπόδιση του έργου της.
Σε αυτές τις κρίσιμες ιστορικές στιγμές για τον Δήμο μας θα περιμέναμε από την αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ασκώντας γόνιμη και ουσιαστική κριτική μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Η παράταξή μας, ως δημοτική αρχή, έχοντας βαθιά επίγνωση της ευθύνης της θα συνεχίσει να αγωνίζεται με συνέπεια και προσήλωση στις αρχές της ειλικρίνειας και του πολιτικού ήθους με τις οποίες δεσμευτήκαμε να διοικήσουμε και να συγκροτήσουμε τον Δήμο Ναυπακτίας.
Ναύπακτος, 31-5-2011
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου