Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Απάντηση του Κ. Σταυρόπουλου, προέδρου της ΔΕΥΑΝ στον Κ. Καρακώστα


Τα γεγονότα και η κατάσταση της Δ.Ε.Υ.Α.Ν

Τις τελευταίες μέρες δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα και έγινε υπερβολικός θόρυβος γύρω από ένα ατυχές και ανεπίτρεπτο περιστατικό, που συνέβη στη συνεδρίαση της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. στις 15-06-2011.
Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και να ενημερωθούν οι Δημότες τόσο για το συγκεκριμένο συμβάν, όσο και για το γενικότερο πρόβλημα που ακούει στο όνομα Δ.Ε.Υ.Α.Ν. είμαι υποχρεωμένος να προβώ σε μια σύντομη έκθεση των γεγονότων και της εν γένει κατάστασης. Λεπτομερής αναφορά στα προβλήματα της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. απαιτεί πολύ έκταση και πολύ χρόνο και θα γίνει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Δεν είναι θέμα του παρόντος και ας λέγονται πολλά και σκόπιμα διαστρεβλωμένα για πολιτική εκμετάλλευση. Θα περιοριστώ μόνο στα βασικά.

Τα γεγονότα

Στις 15-06-2011 στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Ν γινόταν συζήτηση- ενημέρωση επί ενός σχεδίου Προϋπολογισμού 2011 από τον Διευθυντή Οικονομικών κ. Δημόπουλο εν όψει της ενοποίησης των δύο Δ.Ε.Υ.Α. Μεταξύ λειτουργικών εσόδων και εξόδων προέκυπτε μια ζημιά περίπου 500.000 €. Για να ισοσκελιστεί ο Προϋπολογισμός προτεινόταν από την υπηρεσία αύξηση εσόδων κατά 17,23% και μείωση δαπανών κατά 17,23%.
Στο σημείο αυτό ζήτησα να διασαφηνιστούν τα ποσά ανά Κ.Α., διότι δεν ήταν δυνατόν, κατά την άποψή μου, να μειωθούν τα δύο μεγαλύτερα έξοδα (μισθοδοσία 730.000 € και Δ.Ε.Η 380.000 €), που αποτελούν περίπου το 70% των συνολικών εξόδων και επομένως η πρόταση ήταν μετέωρη.

Στη συνέχεια μέλη του Δ.Σ. προσωποποίησαν το μεγάλο μισθοδοτικό κόστος στα διευθυντικά στελέχη με ετήσιο μισθοδοτικό κόστος 63.000 €, 52.000 € και 50.000 € και ο αντιπρόεδρος μίλησε και για παράνομα επιδόματα και συγκεκριμένα για το επίδομα ευδόκιμης υπηρεσίας. Τότε οξύνθηκαν τα πνεύματα, υψώθηκαν οι τόνοι της φωνής και ακούστηκαν φωνές για στοχοποίηση των εργαζομένων.
Η δική μου ρητή και κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν υφίσταται στοχοποίηση των εργαζομένων και ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) είναι σεβαστή, δεν έπιασε τόπο. Οι φωνές και οι διαπληκτισμοί συνεχίζονταν και αναγκάστηκα να διακόψω τη συνεδρίαση. Από το σημείο αυτό και μετά η κατάσταση εκτραχύνθηκε περισσότερο με φωνές για συζητήσεις και ρουφιανιές στα καφενεία στο λιμάνι από το ένα μέρος και με την έκφραση «είσαι καραγκιόζης», «θα σε πετάξω έξω» εκ μέρους του κ. Χειμαριού και τη συνέχεια από την άλλη πλευρά «όχι, εγώ θα σε πετάξω έξω». Ειπώθηκαν και άλλες εκφράσεις, τις οποίες εγώ δεν μπόρεσα να ακούσω, αλλά τις άκουσαν άλλα μέλη του Δ.Σ.

Περί διαλόγου

Τα παραπάνω γεγονότα τα καταδικάζω ανεπιφύλακτα. Τα θεωρώ απαράδεκτα. Καταδικάζω όχι μόνο τη φρασεολογία, αλλά και την ένταση της φωνής, τη διακοπή, την έλλειψη σεβασμού στο συνομιλητή και στο Συμβούλιο. Καλώ όλους να μάθουμε να σεβόμαστε το διάλογο, το συνομιλητή μας και τις απόψεις του, ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε. Είμαι οπαδός του Βολταίρου, που έλεγε: «Διαφωνώ με αυτά που λες, αλλά θα αγωνίζομαι για να μπορείς να τα λες». Δυστυχώς αυτή η έλλειψη παιδείας και σεβασμού στο συνομιλητή είναι κατάλοιπο των τηλεοπτικών «μαχών» και των κομματικών συγκρούσεων και δεν εμφανίζεται μόνο στις συνεδριάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Ν., αλλά και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σε ανησυχητικό βαθμό και κυρίως από αυτούς που αυτοαναγορεύονται τιμητές του ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου. Οι ειρωνείες, οι «μπηχτές» και οι ατάκες είναι ασέβεια και στο Συμβούλιο και στο ακροατήριο.

Η πολιτική εκμετάλλευση

Δόθηκε τεράστια έκταση σε ένα ομολογουμένως απαράδεκτο συμβάν. Έγινε πρωτοσέλιδο σε μερίδα του τύπου σαν να ήταν αυτό το μείζον θέμα του τόπου και της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. Και εδώ τίθεται το εύλογο ερώτημα: Η άστοχη φρασεολογία του αντιπροέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ενδιαφέρει τον κόσμο ή η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση και το τι μπορεί να προκύψει από αυτή; Η βιασύνη του κ. Καρακώστα να γίνει ο τιμωρός των απρεπών εκφράσεων του αντιπροέδρου και του προερχόμενου από το «πουθενά» προέδρου και επίσης να ενημερώσει τον κόσμο, που δεν μπορούσε να ησυχάσει αν δεν μάθαινε τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. αλλού στόχευε. Συγκεκριμένα στόχευε το Δήμαρχο και αυτό φαίνεται από το πόσες φορές αναφέρει το όνομα Μπουλές στην ανακοίνωσή του. Η υπερπροσπάθεια για πολιτική εκμετάλλευση του γεγονότος τον ενδιέφερε και αυτό το βλέπει ο καθένας. Κατά τη δική μου άποψη τον κόσμο τον ενδιαφέρει να μάθει για την κατάσταση της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. και για τις προοπτικές της.

Ο πραγματικός στόχος

Ένα πράγμα θέλω να τονίσω. Ο πραγματικός στόχος είναι ο Δήμαρχος. «Ο Μπουλές βάζει την Δ.Ε.Υ.Α.Ν. να πληρώσει το δάνειο στην Πειραιώς», «Η παράταξη του κ. Μπουλέ σήμερα είναι έτοιμη να πληρώσει πανωπροίκι 2 εκ. ευρώ στον εργολάβο της αποχέτευσης με τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Ν και το Δήμαρχο απλούς θεατές αυτής της εξέλιξης».
Για όλα φταίει ο Μπουλές! Τόση χολή και τόση λάσπη δεν την περίμενα! Ειλικρινά λυπάμαι και λυπάμαι βαθύτατα. Λυπάμαι που το ευχαριστώ στον άνθρωπο που έκανε υπεράνθρωπη προσπάθεια να γλυτώσει η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. τουλάχιστον 8.000.000 € αντικαταστάθηκε με χολή ανακατεμένη με λάσπη και διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας.
Η εξέλιξη των πραγμάτων πιστεύω ακράδαντα ότι και σε αυτό το σημείο θα δικαιώσει το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή και θα βοηθήσει τους Δημότες προς μεγάλη λύπη ορισμένων.

Η κατάσταση της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Δυστυχώς παραλάβαμε τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν. σε καθόλου καλή κατάσταση. Λειτουργεί κάθε χρόνο με ζημιές. Συγκεκριμένα οι ζημιές χρήσης φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:
Όταν λέμε ζημίες χρήσης είναι το πόσο τα έξοδα υπερβαίνουν τα έσοδα.

ΕΤΟΣ: 2005 2006 2007 2008 2009 2010
ΖΗΜΙΕΣ: 127.000 383.000 108.000 275.000 530.000 662.000

Συνολικά μέχρι 31-12-2010 οι ζημίες χρήσης ανέρχονταν στο ποσό των 2.318.000 €.
Η επιχείρηση έχει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 1.343.835 € που το μεγαλύτερο μέρος του πληρώνει ο Δήμος. Το δίκτυο ύδρευσης είναι σε κακή κατάσταση με συνεχείς βλάβες. Υπάρχουν περιοχές που έχουν ελάχιστο έως καθόλου νερό. Από το νερό που αντλείται τιμολογείται περίπου το 30% και χρειάζεται πολλή προσπάθεια να βρεθούν οι διαρροές και οι παράνομες συνδέσεις.
Αυτή τη στιγμή οφείλει σε προμηθευτές περίπου 500.000 € και της οφείλουν περίπου 650.000 € και με την ευκαιρία αυτή κάνω έκκληση σε όσους οφείλουν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους το συντομότερο, διότι διαφορετικά θα διακοπεί η υδροδότηση.

Η αμαρτωλή ιστορία της επέκτασης της αποχέτευσης

Το πρόβλημα της αποχέτευσης είναι μια παλιά θλιβερή ιστορία που έφτασε σε σημείο να εξελιχθεί σε φοβερό κίνδυνο για τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν. και την περιοχή.
Η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. χρωστούσε στον εργολάβο 600.000 από Φ.Π.Α. και για τον λόγο αυτό από την άνοιξη του 2009 διακόπηκαν οι εργασίες και ήδη είχε ξεκινήσει η διαδικασία της απένταξης του έργου. Αυτό σήμαινε ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να επιστρέψουμε στο Ταμείο Συνοχής περίπου 8.000.000 €. Για να γλιτώσουμε την απένταξη πρέπει μέχρι τέλος Ιουνίου να τελειώσει το έργο. Ευτυχώς εξασφαλίσαμε δάνειο 600.000 € για την πληρωμή του Φ.Π.Α., συνεχίστηκαν οι εργασίες, τέλειωσε το ανατολικό τμήμα και προχωράνε με γρήγορους ρυθμούς για να τελειώσει και το δυτικό μέσα στις προθεσμίες και μέσα στον Ιούλιο να γίνει ο έλεγχος λειτουργίας. Μέχρι στιγμής έχουμε υποστεί με επιτυχία δύο ελέγχους από το Ταμείο Συνοχής και ευελπιστούμε να γλιτώσουμε την απένταξη και τα 8.000.000 . Πρόβλημα τριετίας λύθηκε σε 6 μήνες.

Μόλις αναλάβαμε ήρθε να πληρώσει η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. 513.000 € ως «δημοσιονομική διόρθωση» για μη επιλέξιμες δαπάνες. Αυτό το παλεύουμε δικαστικά και προσπαθούμε να γλιτώσουμε το μεγαλύτερο μέρος.

Από τη συμπληρωματική σύμβαση έργου θα προκύψει μερίδιο για τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν. περίπου 1.700.000 €, εκ των οποίων 450.000 είναι Φ.Π.Α., ο οποίος συμψηφίζεται με το Φ.Π.Α. που πρέπει να πληρώσει η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. για τις εισπράξεις νερού και αποχέτευσης.
Γι’ αυτά που κατηγορούμαστε ότι ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος «είναι απαθείς θεατές της εξέλιξης» έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπάκτου στις 28 Ιουλίου 2010 και το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. με τις πράξεις 31 και 49 του 2010 να πληρωθούν από τα έσοδα των νέων συνδέσεων με το δίκτυο και έχουν υπογράψει από 16 Σεπτεμβρίου 2010 συμφωνητικό. Όλα τα άλλα είναι διαστρέβλωση της αλήθειας.

Αυτή την ενημέρωση πιστεύω ότι έχει ανάγκη ο κόσμος και να γίνει γνώστης του αγώνα και της αγωνίας της υπεύθυνης Δημοτικής Αρχής να αντιμετωπίσει την τραγική κατάσταση που παρέλαβε και όχι το αν κάποιος έχασε τον αυτοέλεγχο και εκστόμισε ανεπίτρεπτες εκφράσεις.

Το ανεπίτρεπτο «καραγκιόζης» και ό,τι άλλο ειπώθηκε είναι μικρό μπροστά στα εφιαλτικά σενάρια και ο λεκτικός «οχετός» είναι ρυάκι μπροστά στο ποτάμι του χρέους και της συνεχούς παραγωγής λειτουργικών ζημιών.

Όταν περιφερόμουν «συνεντευξιαζόμενος» (εδώ ισχύει η παροιμία «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα») και μιλούσα για εφιαλτικά σενάρια δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Όμως ο λεκτικός «οχετός» έγινε πρωτοσέλιδο.

Η ανακοίνωση Καρακώστα

Ο κ. Καρακώστας με εκτεταμένη ανακοίνωσή του για το περιστατικό αναφέρεται στο πρόσωπό μου. Δεν θα κρίνω το ύφος, το ήθος, τους χαρακτηρισμούς, τα ειρωνικά σχόλια και όλα τα παρεμφερή. Οι αναγνώστες έχουν γνώση και κρίση και θα κρίνουν από μόνοι τους. Ειλικρινά τον ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί με τα γραφόμενά του μου φανέρωσε πολλά πράγματα.
Κύριε Καρακώστα, για το ποιος συντάσσει τον προϋπολογισμό, πότε τον συντάσσει, πότε ψηφίζεται από το Δ.Σ. και το ποιος ευθύνεται για αυτό, σας παρακαλώ να το πληροφορηθείτε και τότε να πείτε ότι η παράταξη Μπουλέ ευθύνεται για αυτό, βεβαίως χωρίς υπεκφυγές και σοφίσματα.
Τα λάθη ή τις παραλείψεις που έχω κάνει ποτέ δεν τις αρνήθηκα. Εκείνο που αρνούμαι είναι να φορτώνομαι εσκεμμένα λάθη και παραλείψεις άλλων, καθώς και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Τι πρέπει να γίνει

Το πώς αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται τα παραπάνω προβλήματα δεν θα το πω εγώ. Θα το κρίνει ο Ναυπακτιακός λαός, όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι μια ομάδα από πολύ αξιόλογα άτομα μελετάει τα προβλήματα και αγωνίζεται να δώσει όσο το δυνατόν καλύτερες λύσεις. Γίνεται προσπάθεια συστηματική να ξεφύγουμε από τους σκοπέλους που υπάρχουν.

Σ’ αυτή την προσπάθεια θέλουμε τη βοήθεια των εργαζομένων στη Δ.Ε.Υ.Α.Ν. Η συνεργασία της Διοίκησης και των εργαζομένων είναι ό,τι καλύτερο για να ορθοποδήσει η επιχείρηση. Είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο, δεν είμαστε αντίπαλοι. Αντίπαλος είναι τα προβλήματα και τα χρέη που κουβαλάει στην πλάτη της η επιχείρηση. Όποιοι επιδιώκουν τη διακοπή αυτής της συνεργασίας, αλλού αποβλέπουν. Το τόνισα και το επαναλαμβάνω ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι σεβαστή και ότι όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα. Τους καλώ όλους να κλείσουν τα αυτιά τους και να βάλουν χέρι βοήθειας για τη δημιουργία μιας Δ.Ε.Υ.Α.Ν., η οποία να προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες χωρίς να παράγει ζημίες. Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος και θα τον πετύχουμε όλοι μαζί. Αυτοί που όπου σταθούν και όπου βρεθούν διατυμπανίζουν ότι στοχοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι έχουν άλλους σκοπούς.

Κώστας Σταυρόπουλος
Πρόεδρος Δ.Σ. Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου